02-03-2016KOMPOSTUJMY ODPADY ZIELONE!
W ostatnim roku znacznie wzrosÅ‚a ilość odpadów biodegradowalnych oddawanych przez mieszkaÅ„ców naszej gminy. Odpady te stanowiÄ… już ok. 40% wszystkich odpadów odbieranych z tereny Gminy Korczyna. W zwiÄ…zku z tym, biorÄ…c pod uwagÄ™ wiejski charakter naszej gminy, zachÄ™camy wszystkich mieszkaÅ„ców do przydomowego kompostowania odpadów biodegradowalnych. Proces ten nie tylko stwarza możliwość uzyskania cennego naturalnego nawozu, ale również pozwala na ograniczenie iloÅ›ci oddawanych odpadów, a co za tym idzie, kosztów ich wywozu i utylizacji.
Dlatego też przedstawiamy poniżej kilka podstawowych informacji dotyczÄ…cych zasad naturalnej, przydomowej utylizacji odpadów zielonych.
Sposób kompostowania:
- wolnostojące pryzmy kompostowe, optymalne wymiary pryzmy to: szerokość 80-150 cm, wysokość 80-130 cm,
- kompostowniki czyli specjalne skrzynie wykonane z desek, żerdzi, siatki drucianej, perforowanych beczek,
- zakupione w sklepie specjalne pojemniki do kompostowania
Kwestie prawne budowy kompostownika
Reguluje rozporzÄ…dzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 października 1997r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.2014, poz. 81). § 36 wskazuje szczegóÅ‚owe warunki lokalizacji tego typu urzÄ…dzeÅ„. I tak maÅ‚y kompostownik – do 10 m3, można lokalizować w odlegÅ‚oÅ›ci nie mniejszej niż:
- 15 m od okien i drzwi zewnÄ™trznych do pomieszczeÅ„ przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych,
- 7,5 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego.
W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości te powinny wynosić co najmniej:
- 5 m od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi,
- 2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego.
Należy również zaznaczyć, że kompostownik lub pryzma kompostowa nie może stwarzać uciążliwoÅ›ci (tzw. immisji uregulowanych w art. 144 kodeksu cywilnego) dla sÄ…siadów. PrawidÅ‚owy proces kompostowania nie jest nadmiernie uciążliwy, a rozchodzÄ…ce siÄ™ odory z kompostownika Å›wiadczÄ… o zakÅ‚óceniu lub nieprawidÅ‚owoÅ›ci tego procesu.
Jak utworzyć wartościowy kompost?
- miejsce kompostowania powinno być cieniste i osÅ‚oniÄ™te od wiatru, aby zgromadzony materiaÅ‚ nie wysychaÅ‚, najlepiej od strony póÅ‚nocnej lub póÅ‚nocno-zachodniej. Kompostownik należy zakÅ‚adać przy dodatnich temperaturach,
- podÅ‚oże, na którym uÅ‚ożymy pryzmÄ™ kompostowÄ… lub ustawimy kompostownik, musi być przepuszczalne (najlepiej na dnie kompostownika uÅ‚ożyć wysokÄ… na ok. 20 cm warstwÄ™ gałęzi, tworzÄ…c w ten sposób warstwÄ™ drenażowÄ…). Jest to ważne, gdyż w procesie rozkÅ‚adu materii organicznej dużą rolÄ™ odgrywajÄ… mikroorganizmy i dżdżownice przedostajÄ…ce siÄ™ do pryzmy z gleby. Poza tym, jeÅ›li nie ma odpÅ‚ywu wody, zgromadzone odpadki zgnijÄ…. Dlatego niedopuszczalne jest kompostowanie na betonie, folii czy utwardzonej nawierzchni,
- następna warstwa to ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost,
- kolejne warstwy to odpady organiczne przekÅ‚adane warstwami ziemi lub drobnymi gałęziami. Poszczególne warstwy nie powinny być zbyt grube ani zbite (najlepiej aby kolejne warstwy pryzmy miaÅ‚y urozmaicony skÅ‚ad różnych odpadów organicznych). W celu przyspieszenia procesu kompostowania, bÄ…dź zwiÄ™kszenia jego jakoÅ›ci można zastosować szczepionki kompostowe, czyli preparaty zawierajÄ…ce mikroorganizmy odpowiedzialne za rozkÅ‚ad (do kupienia w sklepach ogrodniczych),
- materiał odpadowy powinien być stale lekko wilgotny, więc w okresach suszy trzeba go polewać wodą,
- gdy padają deszcze, należy sprawdzać, czy woda ze stosu odpływa. Jeśli jest jej za dużo, warto rozluźnić kompost, na przykład nakłuwając go metalowym szpikulcem, co ułatwi osuszanie,
- uÅ‚ożonÄ… pryzmÄ™ kompostowÄ… najlepiej przeÅ‚ożyć (przemieszać) po kilku miesiÄ…cach, co umożliwi doprowadzenie powietrza oraz spulchnienie materiaÅ‚u. DziÄ™ki temu przyspieszony zostanie rozkÅ‚ad kompostowanych odpadów. PrzekÅ‚adajÄ…c kompost trzeba zwrócić uwagÄ™, aby warstwy górne znalazÅ‚y siÄ™ na dole, a dolne na górze,
- po ok. 9-12 miesiÄ…cach powstanie dojrzaÅ‚y kompost, który można wykorzystać jako naturalny nawóz. W ostatecznym procesie rozkÅ‚adu uzyskuje siÄ™ jednolicie ciemnÄ… ziemiÄ™ przypominajÄ…cÄ… zapachem ziemie leÅ›nÄ…. Pryzma dojrzaÅ‚ego kompostu jest zazwyczaj niższa od tej w czasie formowania ok. 30%.
Wykorzystanie kompostu
Kompost można wykorzystać pod wszystkie roÅ›liny w ogrodzie, jako nawóz przedsiewny (jesieniÄ… lub wczesnÄ… wiosnÄ…), a także nawóz gÅ‚ówny (w czasie wegetacji roÅ›lin). W pierwszym przypadku przekopuje siÄ™ go, w drugim tylko lekko miesza z górnÄ… warstwÄ… gleby. Kompostu można także używać jako Å›cióÅ‚ki, jako skÅ‚adnika podÅ‚oża do wysiewu nasion, do zaprawiania doÅ‚ków przy sadzeniu roÅ›lin. Kompost to nawóz bezpieczny – nie można go przedawkować. Jego dziaÅ‚anie jest powolne, a roÅ›liny sÄ… zaopatrywane w skÅ‚adniki pokarmowe stopniowo w czasie caÅ‚ego procesu wegetacji.
Pozytywne skutki kompostowania dla środowiska naturalnego
- zmniejszenie masy i objÄ™toÅ›ci odpadów
- ograniczenie powierzchni wysypisk śmieci,
- zmniejszenie zużycia nawozów sztucznych,
- przywrócenie Å›rodowisku skÅ‚adników glebotwórczych.
Z czego robimy kompost?
Surowce nadajÄ…ce siÄ™ na kompost:
- skoszona trawa (powinna być układana w kompostowniku cienkimi warstwami, dopiero po jej zwiędnięciu lub wysuszeniu, co zapobiega gniciu i wydzielaniu niemiłego zapachu),
- liście (po zwiędnięciu czy wysuszeniu),
- gałęzie drzew i krzewów (powinny być pociÄ™te),
- chwasty,
- słoma i siano,
- owoce i warzywa,
- roślinne resztki kuchenne,
- skorupki jaj,
- papier i karton (nie zanieczyszczony kolorowym drukiem, rozdrobniony na kawałki),
- fusy po kawie i herbacie,
- popióÅ‚ drzewny,
- trociny.
Należy również pamiÄ™tać, że nie wszystkie odpady zielone nadajÄ… siÄ™ do kompostowania.
Kompostowaniu nie można poddawać:
- trawy z trawników intensywnie nawożonych chemicznymi Å›rodkami ochrony roÅ›lin,
- owoców warzyw, roÅ›lin, liÅ›ci z oznakami chorób i grzybów,
- skórek owoców cytrusowych (obniżajÄ… aktywność mikroorganizmów w glebie),
- chwastów, które zawiÄ…zaÅ‚y już nasiona,
- chwastów rozmnażajÄ…cych siÄ™ przez rozÅ‚ogi i korzenie,
- zadrukowanego i bielonego papieru,
- popioÅ‚u z innych materiaÅ‚ów niż drewno,
- materiaÅ‚u roÅ›linnego pozyskanego z okolic ruchliwych dróg (może zawierać szkodliwe metale ciężkie),
- resztek kuchennych w postaci miÄ™sa, koÅ›ci, ryb i serów (przyciÄ…ga owady i gryzonie),
- worków z odkurzacza,
- odchodów zwierzÄ…t domowych (aby nie zarazić siÄ™ chorobami odzwierzÄ™cymi).
Każdy w swoim przydomowym ogródku może przeprowadzać proces kompostowania. Dlatego wszystkich, którzy maja możliwość, zachÄ™camy do stosowania tej metody unieszkodliwiania odpadów zielonych i produkcji naturalnego nawozu.