AAA http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chl=http%3A%2F%2Fkorczyna.pl%2Fwiadomosc%2Fkompostujmy-odpady-zielone&chs=350x350&chld=L|4

Aktualność

02-03-2016KOMPOSTUJMY ODPADY ZIELONE!

W ostatnim roku znacznie wzrosÅ‚a ilość odpadów biodegradowalnych oddawanych przez mieszkaÅ„ców naszej gminy. Odpady te stanowiÄ… już ok. 40% wszystkich odpadów odbieranych z tereny Gminy Korczyna. W zwiÄ…zku z tym, biorÄ…c pod uwagÄ™ wiejski charakter naszej gminy, zachÄ™camy wszystkich mieszkaÅ„ców do przydomowego kompostowania odpadów biodegradowalnych. Proces ten nie tylko stwarza możliwość uzyskania cennego naturalnego nawozu, ale również pozwala na ograniczenie iloÅ›ci oddawanych odpadów, a co za tym idzie, kosztów ich wywozu i utylizacji.

Dlatego też przedstawiamy poniżej kilka podstawowych informacji dotyczÄ…cych zasad naturalnej, przydomowej utylizacji odpadów zielonych.

Sposób kompostowania:
- wolnostojące pryzmy kompostowe, optymalne wymiary pryzmy to: szerokość 80-150 cm, wysokość 80-130 cm,
- kompostowniki czyli specjalne skrzynie wykonane z desek, żerdzi, siatki drucianej, perforowanych beczek,
- zakupione w sklepie specjalne pojemniki do kompostowania

 

Kwestie prawne budowy kompostownika

 Reguluje rozporzÄ…dzenie Ministra Infrastruktury z dnia 7 października 1997r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U.2014, poz. 81). § 36 wskazuje szczegóÅ‚owe warunki lokalizacji tego typu urzÄ…dzeÅ„. I tak maÅ‚y kompostownik – do 10 m3, można lokalizować w odlegÅ‚oÅ›ci nie mniejszej niż:
- 15 m od okien i drzwi zewnÄ™trznych do pomieszczeÅ„ przeznaczonych na pobyt ludzi oraz do magazynów produktów spożywczych,
- 7,5 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego.
W zabudowie jednorodzinnej, zagrodowej i rekreacji indywidualnej odległości te powinny wynosić co najmniej:
- 5 m od okien i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi,
- 2 m od granicy działki sąsiedniej, drogi (ulicy) lub ciągu pieszego.
Należy również zaznaczyć, że kompostownik lub pryzma kompostowa nie może stwarzać uciążliwoÅ›ci (tzw. immisji uregulowanych w art. 144 kodeksu cywilnego) dla sÄ…siadów. PrawidÅ‚owy proces kompostowania nie jest nadmiernie uciążliwy, a rozchodzÄ…ce siÄ™ odory z kompostownika Å›wiadczÄ… o zakÅ‚óceniu lub nieprawidÅ‚owoÅ›ci tego procesu.

Jak utworzyć wartościowy kompost?

 - miejsce kompostowania powinno być cieniste i osÅ‚oniÄ™te od wiatru, aby zgromadzony materiaÅ‚ nie wysychaÅ‚, najlepiej od strony póÅ‚nocnej lub póÅ‚nocno-zachodniej. Kompostownik należy zakÅ‚adać przy dodatnich temperaturach,
- podÅ‚oże, na którym uÅ‚ożymy pryzmÄ™ kompostowÄ… lub ustawimy kompostownik, musi być przepuszczalne (najlepiej na dnie kompostownika uÅ‚ożyć wysokÄ… na ok. 20 cm warstwÄ™ gaÅ‚Ä™zi, tworzÄ…c w ten sposób warstwÄ™ drenażowÄ…). Jest to ważne, gdyż w procesie rozkÅ‚adu materii organicznej dużą rolÄ™ odgrywajÄ… mikroorganizmy i dżdżownice przedostajÄ…ce siÄ™ do pryzmy z gleby. Poza tym, jeÅ›li nie ma odpÅ‚ywu wody, zgromadzone odpadki zgnijÄ…. Dlatego niedopuszczalne jest kompostowanie na betonie, folii czy utwardzonej nawierzchni,
- następna warstwa to ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost,
- kolejne warstwy to odpady organiczne przekÅ‚adane warstwami ziemi lub drobnymi gaÅ‚Ä™ziami. Poszczególne warstwy nie powinny być zbyt grube ani zbite (najlepiej aby kolejne warstwy pryzmy miaÅ‚y urozmaicony skÅ‚ad różnych odpadów organicznych). W celu przyspieszenia procesu kompostowania, bÄ…dź zwiÄ™kszenia jego jakoÅ›ci można zastosować szczepionki kompostowe, czyli preparaty zawierajÄ…ce mikroorganizmy odpowiedzialne za rozkÅ‚ad (do kupienia w sklepach ogrodniczych),
- materiał odpadowy powinien być stale lekko wilgotny, więc w okresach suszy trzeba go polewać wodą,
- gdy padają deszcze, należy sprawdzać, czy woda ze stosu odpływa. Jeśli jest jej za dużo, warto rozluźnić kompost, na przykład nakłuwając go metalowym szpikulcem, co ułatwi osuszanie,
- uÅ‚ożonÄ… pryzmÄ™ kompostowÄ… najlepiej przeÅ‚ożyć (przemieszać) po kilku miesiÄ…cach, co umożliwi doprowadzenie powietrza oraz spulchnienie materiaÅ‚u. DziÄ™ki temu przyspieszony zostanie rozkÅ‚ad kompostowanych odpadów. PrzekÅ‚adajÄ…c kompost trzeba zwrócić uwagÄ™, aby warstwy górne znalazÅ‚y siÄ™ na dole, a dolne na górze,
- po ok. 9-12 miesiÄ…cach powstanie dojrzaÅ‚y kompost, który można wykorzystać jako naturalny nawóz. W ostatecznym procesie rozkÅ‚adu uzyskuje siÄ™ jednolicie ciemnÄ… ziemiÄ™ przypominajÄ…cÄ… zapachem ziemie leÅ›nÄ…. Pryzma dojrzaÅ‚ego kompostu jest zazwyczaj niższa od tej w czasie formowania ok. 30%.

 

Wykorzystanie kompostu

 Kompost można wykorzystać pod wszystkie roÅ›liny w ogrodzie, jako nawóz przedsiewny (jesieniÄ… lub wczesnÄ… wiosnÄ…), a także nawóz gÅ‚ówny (w czasie wegetacji roÅ›lin). W pierwszym przypadku przekopuje siÄ™ go, w drugim tylko lekko miesza z górnÄ… warstwÄ… gleby. Kompostu można także używać jako Å›cióÅ‚ki, jako skÅ‚adnika podÅ‚oża do wysiewu nasion, do zaprawiania doÅ‚ków przy sadzeniu roÅ›lin. Kompost to nawóz bezpieczny – nie można go przedawkować. Jego dziaÅ‚anie jest powolne, a roÅ›liny sÄ… zaopatrywane w skÅ‚adniki pokarmowe stopniowo w czasie caÅ‚ego procesu wegetacji.

Pozytywne skutki kompostowania dla środowiska naturalnego
- zmniejszenie masy i objÄ™toÅ›ci odpadów
- ograniczenie powierzchni wysypisk śmieci,
- zmniejszenie zużycia nawozów sztucznych,
- przywrócenie Å›rodowisku skÅ‚adników glebotwórczych.

Z czego robimy kompost?

Surowce nadajÄ…ce siÄ™ na kompost:
- skoszona trawa (powinna być układana w kompostowniku cienkimi warstwami, dopiero po jej zwiędnięciu lub wysuszeniu, co zapobiega gniciu i wydzielaniu niemiłego zapachu),
- liście (po zwiędnięciu czy wysuszeniu),
- gaÅ‚Ä™zie drzew i krzewów (powinny być pociÄ™te),
- chwasty,
- słoma i siano,
- owoce i warzywa,
- roślinne resztki kuchenne,
- skorupki jaj,
- papier i karton (nie zanieczyszczony kolorowym drukiem, rozdrobniony na kawałki),
- fusy po kawie i herbacie,
- popióÅ‚ drzewny,
- trociny.
Należy również pamiÄ™tać, że nie wszystkie odpady zielone nadajÄ… siÄ™ do kompostowania.
Kompostowaniu nie można poddawać:
- trawy z trawników intensywnie nawożonych chemicznymi Å›rodkami ochrony roÅ›lin,
- owoców warzyw, roÅ›lin, liÅ›ci z oznakami chorób i grzybów,
- skórek owoców cytrusowych (obniżajÄ… aktywność mikroorganizmów w glebie),
- chwastów, które zawiÄ…zaÅ‚y już nasiona,
- chwastów rozmnażajÄ…cych siÄ™ przez rozÅ‚ogi i korzenie,
- zadrukowanego i bielonego papieru,
- popioÅ‚u z innych materiaÅ‚ów niż drewno,
-  materiaÅ‚u roÅ›linnego pozyskanego z okolic ruchliwych dróg (może zawierać szkodliwe metale ciężkie),
- resztek kuchennych w postaci miÄ™sa, koÅ›ci, ryb i serów (przyciÄ…ga owady i gryzonie),
- worków z odkurzacza,
- odchodów zwierzÄ…t domowych (aby nie zarazić siÄ™ chorobami odzwierzÄ™cymi).

Każdy w swoim przydomowym ogródku może przeprowadzać proces kompostowania. Dlatego wszystkich, którzy maja możliwość, zachÄ™camy do stosowania tej metody unieszkodliwiania odpadów zielonych i produkcji naturalnego nawozu.

Podziel siÄ™: